Locatie: Gravenstraat 57, 3220 Holsbeek

Alle berichten

Optimaal management voor jouw fokmerrie

Optimaal management voor jouw fokmerrie

Wie volgend jaar graag een veulen wil gaan fokken kan nu al starten zijn merrie optimaal voor te bereiden. Een goed management van je merrie kan de vruchtbaarheidskansen beïnvloeden. De cyclus van je merrie duurt gemiddeld 21 dagen, waarvan ongeveer 12-15d dioestrus en 5-7d oestrus (hengstig). In de winter gaan de merries in anoestrus en dus niet meer cycleren. Deze…

Lees meer

Esdoornvergiftiging – Atypische Myopathie

Esdoornvergiftiging – Atypische Myopathie

In de herfst moeten we opletten voor de zaadjes (helikopters) van de esdoorn.(Ook in de lente is er gevaar met de zaailingen) Het gif dat verantwoordelijk is voor het optreden van atypische myopathie, zit in de zaden, de zaailingen en de bladeren van bepaalde esdoorns, waaronder de Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn). Daarom wordt Atypische Myopathie ook wel “esdoornvergiftiging” genoemd. Atypische…

Lees meer

Eikelvergiftiging

Eikelvergiftiging

Eikels bevatten de zeer toxische stof “Tannine”, deze is het hoogst geconcentreerd in de groene eikels. Ook de groene bladeren bevatten deze stof. Tannine tast de bloedvaten, de nieren, de darmen en de lever aan. De gevolgen kunnen erg zijn: paarden gaan geleidelijk aan minder eten en worden suf. Hun hartritme verhoogt en hun ademhaling versnelt. Ze gaan kolieksymptomen vertonen…

Lees meer

OCD-screening

OCD-screening

Het weideseizoen is op zijn einde aan het komen en de jonge paarden komen terug op stal. Dit is een ideale periode voor een OCD-screening van jouw jonge paard. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de paarden OCD heeft in 1 of meerdere gewrichten… De ideale periode voor een radiografische screening van jonge paarden is op 18 maanden leeftijd, om…

Lees meer

𝗩𝗲𝘂𝗹𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 : 𝗧𝗶𝗽𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴

𝗩𝗲𝘂𝗹𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 : 𝗧𝗶𝗽𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴

Vaccinatie: Drachtige merries worden best gevaccineerd tegen griep, tetanus (9e maand van de dracht) en rhinopneumonie (op 5, 7 en 9 maanden van de dracht). Dit zal het immuunsysteem van de merrie stimuleren om antistoffen te maken die later via de melk worden doorgegeven aan het veulen. Ontworming: Best ontworm je de merrie de laatste maand van de dracht met…

Lees meer

𝗢𝗻𝘁𝘄𝗼𝗿𝗺𝗲𝗻

𝗢𝗻𝘁𝘄𝗼𝗿𝗺𝗲𝗻

𝘋𝘦𝘴𝘰𝘯𝘥𝘢𝘯𝘬𝘴 𝘪𝘬 𝘨𝘳𝘰𝘵𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘣𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘴𝘵𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘻𝘰𝘦𝘬 𝘬𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘪𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘢𝘫𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘴𝘰𝘸𝘪𝘦𝘴𝘰 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘰𝘳𝘮𝘦𝘯. 𝘿𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙤𝙢 𝙫𝙚𝙧𝙨𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡𝙚𝙣𝙙𝙚 𝙧𝙚𝙙𝙚𝙣𝙚𝙣: 𝘉𝘓𝘖𝘌𝘋𝘞𝘖𝘙𝘔: In de winter houden de larven van de bloedworm een winterslaap en zitten ze ingekapseld in het darmslijmvlies. Er zullen dus minder eitjes met de mest uitgescheiden worden, wat een vertekend beeld kan hebben van de ware besmetting.…

Lees meer

𝗢𝗽𝗴𝗲𝗹𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗼𝗯𝘀𝘁𝗶𝗽𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗸𝗼𝗹𝗶𝗲𝗸

𝗢𝗽𝗴𝗲𝗹𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗼𝗯𝘀𝘁𝗶𝗽𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗸𝗼𝗹𝗶𝗲𝗸

De laatste dagen heb ik al enkele obstipatiekolieken gezien door de vrieskou en dit kan vermeden worden! 𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙤𝙗𝙨𝙩𝙞𝙥𝙖𝙩𝙞𝙚𝙠𝙤𝙡𝙞𝙚𝙠? Een obstipatiekoliek is een verstopping van de dikke darm. Hierbij is de inhoud van de darmen uitgedroogd, waardoor deze niet verder kan opschuiven. De darmen komen onder spanning te staan en daar krijgt het paard buikpijn van. 𝙃𝙤𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙩 𝙙𝙞𝙩?…

Lees meer

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.